New  in Town
Zveme vás na jízdu bez hranic. Následujte městské objevitele na jejich cestě za vším novým.
Objevujte i Vy. #newintown

Miloš Čermák

Beef Bar

Miluju maso. Konkrétně stejky.

Je to jedno z mála jídel, u nichž považuju za důstojné, aby ho připravovali muži. Ano, vím o tom, že jsou hipsteři, kteří umějí v kuchyni udělat jíšku, zavářku i ... považte! ... drobenku. Ale - a počítám s tím, že mě feministky zabijou - muž vypadá dobře jen u rozpáleného grilu. Mým oblíbeným kouskem masa je v posledních pár letech "pupek", v anglické terminologii též flapsteak nebo flanksteak. Jen je trochu problém ho koupit. Je pár slušných řezníků, dá se i v Makru, skvělý pupek měli v Nowaco u Masarykova nádraží (ale tu prodejnu počátkem roku zrušili). Ovšem pozor, teď je tu nový řezník ve městě, doslova #newintown, v centru Prahy V ulici Na Perštýně. Podnik se jmenuje Beef Bar a je provozován v dnes moderním konceptu, tedy "vepředu" prodejna delikates (včetně masa), vzadu restaurace. Provozuje ho firma, která ke kvalitě jihoamerického hovězího říká: "Všechno maso, které jde na steaky, je volské. V šesti měsících se býčci vykastrují, což má na kvalitu masa zásadní vliv. A pak jsou dalších 30−36 měsíců venku na pastvě. Celoročně. Nejsou dokrmovaní, což znamená, že si vezmou jen to, co potřebují. Tím, že jsou venku, jsou pravidelně osvalení a tuk, který je nositelem chuti, obrůstá kolem svalových vláken. A podstatný je i způsob porážky. Volci si na ni doslova sami dojdou, takže nejsou vystresovaní. Trvanlivost masa je čtyři měsíce při uskladnění při teplotě nula stupňů. Při dopravě lodí například do Evropy tak maso ideálně dozraje." Amen. Nový podnik Beef Var je otevřen od června, zatím však "v tichosti" testuje své kvality. Hlasitě chce začít bojovat o zákazníky od podzimu.

DALŠÍ ČLÁNKY OD AUTORA